Wednesday, December 12, 2007

"تظاهرات مارکسیست ها"

مصطفی صابر

ویژگی 16 آذر امسال در این بود که اوضاع سیاسی در ایران و جدال جنبش های اجتماعی را روشنتر از هر زمان منعکس کرد. امسال در واقع یک جدال عظیم چپ و راست جامعه بر سر 16 آذر در گرفت. وزارت اطلاعات و کیهان و تحکیم وحدت و بی بی سی و وی او ای در یکطرف، و دانشجویان چپ و کمونیست ها و مردم آزادیخواه و خانواده های دانشجویان و احزاب و تشکل های مختلف چپ و کارگری در طرف دیگر. جنگی در همه ابعاد نظری، سیاسی، تبلیغی و آکسیونی. و این جنگ را چپ برد. گرچه نبرد هنوز ادامه دارد، ولی تا همینجا یک پیروزی خیره کننده دیگر برای چپ ثبت شده است. راست از حکومت اسلامی گرفته تا اپوزیسیون بورژوایی، فقط وحشت خود را به نمایش گذاشت و تلاشهای سراسیمه برای مقابله با چپ. شکست خوردن شعارها و حقه بازی هایش برای مقهور کردن 16 آذر سرخ و سوسیالیستی. دروغ های مسخره و کلک های ژورنالیستی اش برای کمرنک کردن حضور چپ و کمونیسم در دانشگاه. دستگیری و دست زدن به وحشیگری و اعلام استیصال و شکست.
از قبل تقریبا همه حدس میزدند که امسال 16 آذر بسیار گسترده تر و پر قدرت تر و چپ تر خواهد بود. علامات آن (مثلا تظاهرات های 15 و 30 مهر دانشگاه تهران و همینطور تظاهرات دانشجویان اصفهان با شعار "آزادی، برابری، هویت انسانی") مشهود بود. لذا راست از پیش دست به کار شده بود. دفتر تحکیم و برادران لیبرال دانشگاه و صدای آمریکا و وزارت اطلاعات هریک به شیوه خود حمله به چپ را شروع کردند. جالب بود که همه شان از پیش دم گرفته بودند که چپ چیزی نیست، عددی نیست، خبری نیست، ده نفر اند، 30 نفر اند و غیره. و در عین حال تهدید میکردند صف تان را جدا کنید. (یعنی دستگیرتان میکنیم!) بعد از شکست خوردن پروژه مسخره تبدیل کردن امثال فخر آور به رهبر دانشجویی حالا سعی میشد تا برادران لیبرال دانشگاه و تحکیمی ها را بعنوان رهبران دانشجویی جا بزنند. چپ بعنوان یک شبح ترسناک و ضد دمکرات و استالینی در همه حرفها و حرکات اینها دیده میشد ولی در عین حال قدرت و حتی موجودیت آن انکار میشد!
وقتی در مراسم پوینده و مختاری (که در آن سرود انترناسیونال خوانده شد و یک اعلام حضور قوی چپ بود) دانشجویان چپ اعلام کردند که 13 آذر مراسم خواهند داشت، دیگر معلوم شد که نقشه های برادران لیبرال و تحکیم نگرفته است. نتوانسته اند توی دل چپ را خالی کنند. آنها مصمم اند تظاهرات بگذارند. اینجا بود که برادران وزارت اطلاعات خود مستقیما وارد عمل شدند و 30 – 40 نفر از فعالین دانشجویی را در تهران و مازندران و شیراز و اهواز دستگیر کرد. جالب است که برادران لیبرال دانشگاه فوری شروع کردند به اشک تمساح ریختن که دستگیری اینها را محکوم میکنیم، اما بدانید که با یک گرگ باران خورده (همان برادران اطلاعاتی) طرف هستید و حریف نمی شوید.
تظاهرات 13 آذر اما علیرغم دستگیری ها، علیرغم همه تلاشهای راست، همه این حضرات از بردران اطلاعاتی تا برادران لیبرال و تحکیم و تلویزیون " وی او ای" را غافلگیر کرد. جالب بود (طبق گفته یکی از رفقا از ایران) که وی او ای در مورد تفسیر تظاهرات خیره کننده و قدرتمند چپ در 13 آذر تهران باز سراغ یکی از همین برادران تحکیمی رفته بود و سعی میکرد در اوج قدرت نمایی چپ در دانشگاه راست را جلو بکشد!
اما این هنوز یک گوشه 16 آذر امسال بود. موضوع مهمتر این بود که امسال 16 آذر نه فقط سرخ و سوسیالیستی که سراسری تر از همیشه بود. نه فقط در دانشگاه تهران، بلکه در شهرهای مختلف از مشهد تا گیلان و مازندران، تا تبریز و کرمانشاه، تا شیراز و اهواز و اصفهان، دانشجویان تحرک وسیعی نشان دادند. از این لحاظ (یعنی سراسری بودن) 16 آذر مرا یاد 18 تیر می انداخت. این یک شاخص بسیار مهم است که نشان میدهد چپ و سوسیالیسم دارد با قدرتی روز افزون در همه جا سر بلند میکند. همینطور سمپاتی و حمایتی که 16 آذر سرخ و در بین اقشار مختلف بر انگیخت به نسبت سالهای گذشته بی سابقه است. روز 13 آذر کم نبودند مردم و فعالین سیاسی غیر دانشجو که جلو دانشگاه اجتماع کرده بودند و میخواستند به دانشجویان بپیوندند. چه تظاهرات 13 آذر و اجتماعات بعدی و چه حتی دستگیری دانشجویان چپ و اعتراضاتی که توسط خانواده های آنها و نیروهای سیاسی مختلف برای آزادی آنها صورت گرفته و میگیرد باعث شد که حضور قدرتمند چپ و کمونیسم در دانشگاه مورد توجه بیشتر مردم ایران و جهان قرار گیرد.
این شاید برای اولین بار بود که حضور چپ در دانشگاههای ایران ابعاد وسیع بین المللی پیدا کرد. یکی از دوستان راننده کامیون است و دائم در بین آمریکا و کانادا در حال رفت و آمد است. روز 13 آذر به من زنگ زد و با صدایی پر هیجان گفت: "دیدی تو ایران چه خبر شده"؟ صدای او چنان هیجان داشت که گفتم نکند خبری شده که من نمی دانم. ولی مهلت نمی داد. گفت در یکی از استراحت گاه های بین راه هستم، داشتیم کانال عوض میکردیم که یکباره در یکی از کانالهای اصلی آمریکا دیدم شعار آزادی برابری در دانشگاه را نشان میدهند و مجری در باره "تظاهرات مارکسیست ها" صحبت میکند...
یادش بخیر آنوقت ها که همین میدیا هر روز نعره میزد کمونیسم مرد، تاریخ پایان یافت. حالا جنبش چپ و کمونیسم در ایران دارد دوباره "تظاهرات مارکسیست ها" را روی صحنه سیاست دنیا قرار میدهد!
16 آذر از یک جهت دیگر هم یک پیشروی مسلم برای چپ بود. 16 آذر درست در اوج هیاهوی "خطر جنگ" و بالا رفتن پرچم "صلح و دمکراسی" و "نه جنگ" و "جنبش ضد جنگ" و خلاصه تلاش برای نوعی مماشات با جمهوری اسلامی و تمکین به وضع موجود در پناه ترساندن مردم از جنگ بود. این هم در واقع جبهه دیگری بود که راست کوشید از درون صف چپ در دانشگاه علیه 16 آذر بگشاید. اما این تلاشها نیز همچنانکه در مقالات دیگری در این شماره توضیح داده ایم شکست خورد. آنچه که 16 آذر را رقم زد شعارهای مرگ بر دیکتاتور (مرگ بر جمهوری اسلامی)، آزادی و برابری و زنده باد سوسیالیسم بود.

Tuesday, December 04, 2007

16 آذر: وحشت رژیم

الیا تابش

دستگیریهای اخیر و به عبارتی ربودن دانشجویان چپ و کمونیست در شهرهای متفاوت عکس العمل رژیم برای مقابله با حرکت عظیمی است که امسال در دل جنبش دانشجویی با انعکاسی وسیع اتفاق افتاده است.
هر چند حرکات و اقدامات امسال دانشجویان به نوعی امتداد اتفاقاتی است که از 16 آذر پارسال تا همین اواخر ادامه داشته اما به نسبت 16 آذر سال قبل تفاوتهای ویژه ای دارد.
یکی از ویژگیهای بارز امسال سراسری بودن حرکاتی است که صورت گرفته. از جمله اینکه تقریبا از یک هفته قبل دانشجویان دانشگاهای متفاوت از جمله مازندران، تهران، مشهد، شیراز، اهواز،تبریز، اصفهان و ... شروع به اعلام مراسم، تجمعات و برنامه ها یشان کرده، پوستر طراحی کرده و فرا خوان داده اند و در کنار این فراخوانها خواسته ها و مطالباتشان را بیان کرده اند. آزادی و برابری، و آزادی دانشجویان دستگیر شده از این مطالبات سراسری است و یا تشکل مستقل و سراسری دانشجویی ، مخالفت با فضای پلیسی و حضور نیروهای انتظامی در دانشگاه ، نه به جمهوری اسلامی به عناوین متفاوت و همینطور مخالفت با جنگ.
علی رغم ضعفهایی که در موضع گیریها و شعارها به ویژه در مورد مسئله جنگ وجود دارد ، اما این هماهنگی نسبی در کلیت فضای حاکم ، نشان از پتانسیل عظیمی است که در فضای دانشجویی برای اعتراضی یکپارچه وجود دارد و مقبولیت چپ و سوسیالیسم در این میان به وضوح قابل دیدن است.
مراسمی که چند روز پیش در بزرگداشت قربانیان قتلهای زنجیره ای برگذار شد، سرود انترناسیونال و شعارهایی که سر داده شد باز نمونه دیگری بر این مدعاست. گرایشی که به دنبال جامعه در دانشگاه هم مدتهاست به وجود آمده و امسال آنقدر پر رنگ و غیر قابل انکار است که اجزای متفاوت رژیم ، به عناوین متفاوت به مقابله با آن پرداخته اند. از حرکات اخیر تحکیم وحدتی ها، تا بازداشتها، ربودن ، دستگیریها و شکنجه های دانشجویان توسط عمال و سر سپرده های نیروی انتظامی و اطلاعات و این دستگیری آخر که در یکی دو روز مانده به 13 آذر به دستگیری چندین تن از فعالین چپ دانشگاه اقدام نموده است.
این تقلاهای رژیم نشان این است که خوب فهمیده که چه تحرک و فضای معترضی در میان دانشجویان چپ و گرایش به فضای چپ و رادیکال در فضای دانشجویی بر پاست. جمهوری اسلامی با اعمال سیاستهای علنی و غیر علنی، با ایجاد ارعاب و تهدید ، با متوصل شدن به زور و تحت فشار قرار دادن، دارد تمام زورش را میزند تا از بر پایی 16 آذری سرخ و انسانی ، چپ و سوسیالیستی جلوگیری کند و مبارزات دانشجویان و جامعه را به عقب براند. چرا که همانطور که خود دانشجویان هم اعلام کرده اند جنبش دانشجویی جدای از سایر اعتراضات و جنبشها د رجامعه نیست.
اما آن طرف مقابل جمهوری اسلامی دانشجویانی ایستاده اند که قصد کوتاه آمدن را ندارند. همین امروز بعد از این دستگیریها اعلام کرده اند که همچنان به تلاش خود برای بر پایی 16 آذری وسیع تر و توده ای تر ، چپ و سوسیالیستی تر ادامه خواهند داد . اعلام کرده اند که به خوبی میدانند قصد رژیم از این حرکات سرکوب و ساکت کردن آنهاست اما تسلیم نخواهند شد و به مبارزه شان برای آزادی دستگیر شدگان اخیر هم ادامه خواهند داد.
بهر حال چه امسال 16 آذر مراسم و تجمعی بر گذار بشود یا نشود ، تا همینجا ما شاهد تحرک وسیع و سراسری و سوسیالیستی بوده ایم که رژیم را به شدت وحشت زده کرده است. آنچه این میان اهمیت دارد دستاوردی است که جنبش آزادیخواه و برابری طلب ،جنبش چپ در دانشگاه به ان دست یافته و بعد ازاین میبایست در جهت ارتقا ، رشد ، با محوریت انسانی تری و چپ تر شدن آن بکوشد .. تلاش ارزشمند و همه جانبه دانشجویان علی رغم اختلافاتی که میانشان وجود داشت و بیراهه هایی که میزدند ، در ادامه این روند بایست با رفع این مشکلات هر چه پیگیر تر برای ایجاد تشکلهای رسمی، مستقل و علنی و سراسری اقدام کرد . با مخالفت و مبارزه با کمیته های انضباطی ، جداسازی جنسیتی و فضای پلیسی در دانشگاه هر چه بیشتر به مقابله با جمهوری اسلامی رفت و در برابر اقدامات ارتجاعی اش کوتاه نیامد. جنبش دانشجویی میبایست همانند دیگر قسمتهای جامعه مخالفت خود را هم به جنگ و هم به رژیم حاکم اعلام کند . موضعی که چپ دانشگاه در قبال جنگ اتخاذ کند درپیشبرد مسیرش بسیار تعیین کننده خواهد بود.